Składniki:
2 szkl mąki tortowej,
opakowanie serka mascarpone,
1 cytryna,
1 limonka,
śmietanka 30% cała,
3 łyżeczki żelatyny,
50 ml wrzątku,
3 łyżeczki cukru pudru.,
pół szklanki cukru,
tabliczka gorzkiej czekolady,
pół szklanki kakao,
100 ml mleka,
100 ml oleju rzepakowego,
kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Izabela (Kraków)
(Głosów: 4047)
Wszystkie produkty pochodzą z biedronki, więc np. jak pisze opakowanie śmietanki to jest to 330 g taka jaką sklep Biedronka posiada itd. Babeczki: Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier się połączy z jajkami. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia i ubijamy dalej mikserem do połączenia składników. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Ja posiadam formę silikonową do pieczenia babeczek (również z Biedronki) więc nakładamy po dwie duże łyżki masy tak by wypełnić każdy kubeczek do 3/4 pojemności. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Krem do babeczek: Serek mascarpone ubijamy mikserem na najwyższych obrotach około 2 minut, następnie dodajemy skórki starte z cytryny i limonki plus sok. Osobno ubijamy śmietankę 30 % na sztywno. Dodajemy do mascarpone ubitą śmietankę 30%, cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, miksujemy na najwyższych tak by wszystko się połączyło. Do worka cukierniczego z dowolną tylką do dekoracji nakładamy krem, wkładamy do wysokiego naczynia np kufla do piwa i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin tak by krem stężał i można go było ładnie wycisnąć na babeczkach. Po nałożeniu kremu na babeczki można je w dowolny sposób udekorować ja udekorowałam własnoręcznie zrobioną dekoracją z lukru plastycznego ale same perełki cukrowe, maczek cukrowy czy starta czekolada będzie świetnie się prezentować. Życzę smacznego :)