Składniki:
ciasto francuskie z Biedronki, 1 szt.
jabłka, 2 szt.
cukier, 1,5 łyżki
cynamon, 0,5 łyżeczki
cukier puder, 0,5 łyżki
cukier waniliowy, 0,25 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Lidia (Strumień,ul.Zielona 9)
(Głosów: 8)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubszych oczkach,odciskamy sok,dodajemy cukier i cynamon oraz odrobinę cukru waniliowego-mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na raz wzdłuż oraz na 4 części wszerz.Otrzymujemy 8 prostokątów ,na których kładziemy kupkę przygotowanych surowych jabłek,które rozdzielamy na 8 porcji.Zwijamy roladki sklejając brzegi by jabłka nie wypadły ze środka.Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy 20 minut bez termoobiegu.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i włączamy termoobieg.Pieczemy jeszcze 5-8 minut aby roladki zrumieniły się.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.