Składniki:
Filet z dorsza , ok 0,5 kg
Marchew, 2
Pietruszka, 1 duża
Papryka czerwona i żółta, po 1
Przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, 1 mały
Olej do smażenia ,
1 łyżka octu,
Przyprawy:sól,pieprz, pieprz może byc ziarnisty,kolorowy
Przyprawa do ryby,
Cytryna, 1
Mąka , 3 łyżki
Cebula, 2
Woda, ok 2 szkl.
Listek laurowy, 2
Ziele angielskie, 3-4
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Beata (Pietrasze)
(Głosów: 2)
Filety pozostawiamy do rozmrożenia-najlepiej bez wody. Kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do ryby,solą i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.Obtaczamy lekko w mące i smażymy na oleju. Marchew, pietruszkę ścieramy na tarce,kroimy paprykę,cebulę i ewentualnie pomidory.Warzywa dusimy na oleju do miękkości.Wlewamy wodę i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli nie dodawaliśmy pomidorów-przecierem,octem i dusimy jeszcze chwilę. Usmażone filety przekładamy warstwami z gorącymi warzywami. Pozostawiamy,aby przegryzły.Smaczne na zimno i na gorąco -z chlebem,frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Zaletą przepisu jest to,że proporcje produktów można zmieniać według własnego uznania.