Przepis konkursowy

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ryż do risotto, 1 szkl
Pierś z kurczaka, 300 g
Białe wino półwytrawne, 0,5 szkl
Warzywa na patelnię, 450 g
Bulion drobiowy, 400 ml
Czosnek, 2 ząbki
Cebula, 1 szt
Przyprawy (sól, pieprz cayenne, kurkuma, imbir, bazylia), wg uznania
Olej lub oliwa z oliwek, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Tomasz (Człuchów)
(Głosów: 33)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, imbirem, kurkumą i bazylią, dodajemy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek oraz pokrojony drobno ząbek czosnku, a następnie mieszamy i odkładamy w zamkniętym pojemniku (lub przykrytej miseczce) do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją do rondelka na rozgrzany olej i lekko solimy. Po chwili gdy cebula zacznie się szklić dodajemy do niej ryż. Mieszamy i podgrzewamy około minuty. Następnie wlewamy do rondla białe wino i podgrzewamy na dużym ogniu tak długo aż całe wino się zredukuje. Kolejnym krokiem jest stopniowe dolewanie bulionu do ryżu (można użyć łyżki wazowej). Bulion dodajemy tak długo, aż zostanie wchłonięty przez ryż oraz do momentu aż nasz ryż będzie al dente. Tak ugotowany ryż zdejmujemy z ognia. Zamarynowanego wcześniej kurczaka wyciągamy z lodówki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre, a następnie dodajemy do niego mieszankę świeżych lub mrożonych warzyw na patelnię. Wszystko razem mieszamy i smażymy około minuty. Następnie dodajemy do tego ugotowany ryż. Podsmażamy przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Nakładamy gotowe danie na talerze. Smacznego :)
Kanapkowa pasta z kaszy jaglanej i oliwek
Kanapkowa pasta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1084
Makaron z wątóbką
Makaron z wątóbką
30-60 min. 4 średni
Głosów: 40
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 3
Leśny mech
Leśny mech
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 69
Galaretkowe LOVE
Galaretkowe LOVE
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1788
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312