Składniki:
mąka pszenna, 550 g
suche drożdże , 7 g
jajko, 1 sztuka
jogurt naturalny, 200 ml
ciepłe mleko, 100 ml
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
masło, 100 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Urszula (Wrocław)
(Głosów: 1545)
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (400 g mąki, drożdże, jajko, jogurt, mleko, sól i cukier). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane (masło i 150 g mąki) połączyć razem i dobrze wyrobić.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.