Przepis konkursowy

CYTRYNOWA SŁODKOŚĆ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 1 kg
masło roślinne, 250g
cukier , 1/2 szklanki
jajka, 2 cała i 2 żółtka
cukier waniliowy, 1 torebka
śmietana 18%, 1 szklanka
soda, 1 łyżeczka
śmietana 36%, 0,5 l
śmietana 18%, 0,5 l
cukier puder, 1 szklanka
cukier waniliowy, 1 łyżeczka
cytryny, sok i skórka z 3 cytryn
jajka , 2 cała i 2 żółtka
cukier , 200 g
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
puszka ananasa, 1 puszka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Elżbieta (Sejny)
(Głosów: 1801)


Zostań mistrzem kuchni

CIASTO: Masło, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 – 13 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron), ponakłuwać widelcem i piec osobno tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor. MASA: Wszystkie składniki ( sok i skórkę z cytryn, jaja i żółtka, cukier, mąka ziemniaczana) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Masę ostudzić. Ubić śmietanę 36% na sztywno. Dodać porcjami śmietanę 18%, cukier puder oraz zimną masę cytrynową. Po wymieszaniu dodać pokrojonego w małą kostkę ananasa ( z jak najmniejszą ilością soku). Masą obficie przekładać placki. Masa wsiąknie placki, dzięki czemu staną się miękkie. Wierzch ciasta posmarować śmietaną i posypać tartą gorzką czekoladą.
Fantazja
Fantazja
30 min. 2 łatwy
Głosów: 785
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem
Paella mixta z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Ciasto z pianką budyniową i malinami
Ciasto z pianką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 253
Sałatka z suszonymi pomidorami, kurczakiem i melonem
Sałatka z suszonymi...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 606
Cynamonowe croissants z czekoladą
Cynamonowe croissants...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 203
Biszkopt z owocami
Biszkopt z owocami
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 43