Składniki:
JAJKO, 1 SZT.
JOGURT GRECKI, 150 G.
OLEJ RZEPAKOWY, 40 G.
MĄKA ZIMNIACZANA, 50 G.
CUKIER, 1/3 SZKL
SODA, 1/3 ŁYŻECZKI
SKÓRKA Z CYTRYNY, 1/2 SZT.
ŚMIETANA KREMÓWKA 30%, 250 G.
CUKIER WANILIOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ, 1/2 OP.
WYDRYLOWANE WIŚNIE, 2 SZKL.
CUKIER, 5 ŁYŻEK
SKROBIA KUKURYDZIANA, 1 ŁYŻKA
MIELONE NASIONA KOLENDRY, 1 SZCZYPTA
BRĄZOWY CUKIER, 1/2 SZKL.
KAWA ROZPUSZCZALNA, 1 ŁYŻECZKA
WRZĄTEK, 4 ŁYŻKI
MASŁO, 1 ŁYŻKA
ŻELATYNA, 1 PŁASKA ŁYŻECZKA
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Świdwin)
(Głosów: 667)
JOGURTOWY BISZKOPT-Białko ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkiem i połączyć z jogurtem. Dodać mąkę i sodę oraz otartą skórkę z cytryny, strumieniem wlewać olej, aż do połączenia składników. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Piec na blaszce o wymiarach 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piec w temp 180 st przez 15-20 min.
FRUŻELINA WIŚNIOWA - na patelnię wsypujemy cukier i wiśnie. Zagotowujemy, nie mieszamy zbyt często, aby wiśnie się nie rozpadły. Gdy nadmiar płynu odparuje, zagęszczamy skrobią rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. Odstawiamy do wystygnięcia dodając na końcu szczyptę zmielonej kolendry.
SOS KARMELOWO-KAWOWY - na patelnię wsypujemy brązowy cukier. Kawę rozpuszczamy we wrzątku wlewamy na patelnię, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Syrop zacznie gęstnieć wtedy dodajemy łyżkę masła i gotowe.
KREM - śmietanę ubijam z cukrem waniliowym, a potem mieszam z 1 łyżeczką sosu z frużeliny dla ładnego koloru. Usztywniam krem rozpuszczoną żelatyną i delikatnie przez chwilkę ubijam do połączenia składników. Z tego przepisu wyjdą trzy ciastka. Biszkopt będzie dość wilgotny, należy pozostawić go do całkowitego wystygnięcia. Następnie ramekinem o średnicy 5 cm wycinamy 3 koła i 3 paski. Na dno ramekina wykładamy krążek biszkoptu, a po obwodzie-pasek biszkoptu. Do środka wkładamy krem „przyklejając” go do dna i boków ciasta, tworząc po środku krater. Do krateru nakładamy wiśniową frużelinę i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem polewamy sosem karmelowo-kawowym.