Przepis konkursowy

ŚWINKI W BŁOTKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 5 szt.
cukier, 130 g
mąka, 124 g
czekolada mleczna, 400 g
śmietana kremówka, 600 ml
śnieżka, 1 szt.
cukier waniliowy, 0,5 szt
serek homo, 300 g
galaretka truskawkowa, 1 szt
pryncypałki , 3 op
truskawki, 2 szkl
lukier plastyczny różowy, 250 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: marta (poznań)
(Głosów: 9)


Zostań mistrzem kuchni

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj okrągłą foremkę o przekroju około 20 cm masłem i posyp mąką. Ubij cukier z jajkami na puszystą, białą masę (ubijanie potrwa trochę czasu). Przesiej mąkę i delikatnie wmieszaj ją w masę jajeczną. Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez około 30 minut. Ciasto będzie gotowe wówczas jak jego górna część zrobi się gąbczasta. Posyp ciasto cukrem i odłóż na czystą ściereczkę do wystygnięcia. Przygotuj najpierw świnki. Rozwałkuj w rękach masę marcepanową i zrób z niej świnki. Do robienia różnych małych szczegółów jak oczy, pępek, raciczki przyda ci się wykałaczka. W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę od czasu do czasu mieszając. Przed zagotowaniem wyłącz ogień. W międzyczasie połam czekoladę na małe kawałki i wrzuć do gorącej śmietanki (ogień powinien być już wyłączony). Mieszaj do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści a całość będzie mieć gładką teksturę. Odstaw do wystygnięcia (w miarę stygnięcia czekolada będzie robić się bardziej gęsta). Masa śmietanowa: kremówkę ubij z cukrem waniliowym dosyp śnieżkę i miksuj na sztywną masę dodaj serek homo, zmiksowane truskawki oraz rozrobioną w ½ szklanki gorącej wody i lekko schłodzoną galaretkę, na końcu dołóż pokrojone truskawki składniki wymieszaj delikatnie Upieczone ciasto przekrój poziomo na pół, lub na trzy części posmaruj masą śmietanową Połóż ciasto na czymś co można z łatwością obracać np. na dużym talerzu, tacy czy desce do krojenia. Jak już czekolada zastygnie i zgęstnieje (będzie można nią smarować, ale będzie na tyle gęsta, że nie będzie spływać) nałóż ją na boki ciasta za pomocą noża. Jak już ciasto będzie dokładnie wysmarowane czekoladą to przyklej do jego boków pionowo pryncypałki Przyklejaj je pod delikatnym kątem, aby pochylały się lekko ku środkowi. Jak już skończysz to od razu przewiąż cały tort wstążką, aby pryncypałki się nie przewróciły i stały pionowo. Resztę czekolady przelej do środka tortu. W tym momencie, czekolada powinna być dość gęsta, ale nadal płynna. Zachowaj cierpliwość i poczekaj, aż będzie odpowiednio gęsta. Jeśli będzie zbyt rzadka wówczas może wypłynąć spomiędzy batoników. Włóż do czekolady swoje marcepanowe świnki a następnie włóż tort do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu połóż tort na dekoracyjnej paterze i podawaj.
Tort malinowy
Tort malinowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4155
Cukinia faszerowana warzywami - danie wegańskie
Cukinia faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 63
Jesienna zapiekanka Occhi di Lupo
Jesienna zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 111
Jajkowe Biedronki
Jajkowe Biedronki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 18
Marynowany kurczak z ryżem i warzywami
Marynowany kurczak z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 128