Składniki:
ser kozi kanapkowy, 250g
ser feta, 1 opakowanie
śmietana 12%, 150 ml
pomidorki cherry , 1 opakowanie
bazylia, garść
cebula, 1
olej, 2-3 łyżki
masło,zimne , 150 g
jajka, 3 szt
sól, do smaku
pieprz, do smaku
mąka pszenna gryczana, 300g
rucola, opakowanie
oliwa czosnkowa, do polania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Mateusz (Warszawa)
(Głosów: 11)
Mąkę z 1 jajkiem, 0,5 łyżeczki soli i masłem posiekaj łyżką. Dodaj łyżkę wody i szybko, niedokladnie zagnieć ciasto. Nie zagniataj za długo. Rozwałkuj i wyłóż do formy do tarty lub bez wałkowania wyłóż formę ciastem. formę ceramiczną przed wyłożeniem ciasta wysmaruj masłem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz ok. 10 min. w temp. 180-190 stopni. W tym czasie pokrój cebulę w większą kostkę i podsmaż krótko na oleju. Zmiksuj kozi ser z fetą, 2 jajkami i śmietaną - masa nie musi być gładka, lepiej jeśli zostaną grudki z fety. Dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wylej masę , wyłóż na niej posiekaną bazylię,pomidorki skórą do dołu. Piecz ok. 35 minut w temp. 180-190 stopni, aż masa się zetnie a ciasto zarumieni.Na talerzu,ułóż garść rucoli i połóż na tym tartę i dla smaku delikatnie skrop wszystko oliwą bazyliowa. Smacznego