Przepis konkursowy

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM, SZAFRANEM, ŚWIEŻO ZMIELONĄ GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ, IMBIREM, PODANE Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Upieczona dynia, 0,5 kg
Duża cebula, 1 szt.
Gruszka, 1 szt.
Czosnek, 2-3 ząbki
Mleczko kokosowe House of Asia, puszka
Chilli w proszku, 0,25 łyżeczki
Bulion drobiowy, 500 ml
Gałka muszkatołowa świeża, 0,5 łyżeczki
Imbir, 0,25 łyżeczki
Szafran, 1 łyżczka
Sól morska, 1 łyżeczka
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek, 20 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agata (Zielona Góra)
(Głosów: 4236)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię pozbawiamy skóry i miąższu z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce, posypujemy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy oliwą i pieczemy 20-30 min.W filiżance gorącej wody rozpuszczamy szczyptę szafranu– powstanie wtedy pożądany smak i kolor. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy upieczoną dynię. Zalewamy całość bulionem drobiowym. Dodajemy szafran, świeżo startą gałkę muszkatołową, chilli oraz imbir. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy za pomocą blendera. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miseczek i dodajemy ugrillowaną gruszkę. Smacznego!
Łosoś z karmelizowana gruszka i figami
Łosoś z karmelizowana...
30 min. 2 średni
Głosów: 123
Sałatka ze szpinaku pod sosem vinegret
Sałatka ze szpinaku...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Tarta z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Tarta z ciasta...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1299
Tani Tort Serowy
Tani Tort Serowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 25
Dyniowo - grzybowe risotto
Dyniowo - grzybowe...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Śniadaniowe love
Śniadaniowe love
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3928