Składniki:
mąka, 4 szkl.
gorąca woda, 330 ml
duże jajko, 1 szt.
olej, 1 łyżka
sól, 1 łyżeczka
Szpinak Baby, 200 g
łosoś wędzony Marinero, 100 g
ser mozzarella, 100 g
twaróg, 300 g
cebula, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz, do smaku
olej do smażenia, 1-2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Agata (Markowa)
(Głosów: 55)
Z podanej porcji wychodzi ok. 60-70 pierożków z kółka o średnicy 5,5 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Razem z drobno pokrojoną cebulą podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony lub rozdrobniony szpinak i dusić kilka minut do odparowania wody. Ostudzić. Mozzarellę odsączyć z wody i zetrzeć na tarce, dodać rozdrobiony twaróg, drobno pokrojonego łososia i ostudzony szpinak. Całość wymieszać i doprawić farsz do smaku. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Z ciasta wykrawać krążki, a na nich układać po łyżeczce farszu (najlepiej formując kuleczki). Sklejać pierogi i odkładać np. na deskę do krojenia podsypaną mąką. Opcjonalnie można przykryć pierogi ściereczką, żeby za bardzo nie wyschły. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Pierogi wrzucić do gotującej się wody i natychmiast zmniejszyć moc palnika. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem, śmietaną lub sosem czosnkowym.