Składniki:
mąka pszenna, 2 szkl. + 2 łyżki
mleko, 1,5 szkl.
woda gazowania, 0,5 szkl.
Oliwa z oliwek Soleada, 2 łyżki
Jaja Ale Jaja, 2 szt.
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Papryka słodka, wg preferencji
Chilli, wg preferencji
Zioła prowansalskie, wg preferencji
Bazylia, wg preferencji
Oregano, wg preferencji
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, 1 kg
Cebula, 2 szt.
Czosnek, 8 dużych ząbków
Kukurydza z puszki, 1 puszka
Koncentrat pomidorowy, 5 łyżek
Fasola czerwona z puszki, 1 puszka
Ser żółty, 300 g
Przecier pomidorowy, 500 g
Ketchup , 4 łyżki
Kostka mięsna, 1 kostka
Sos sojowy, 1 łyżka
Woda niegazowana, 1/3 szkl.
Sól, do smaku
Pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Teresa (Warszawa)
(Głosów: 4088)
Zaczynamy od smażenia NALEŚNIKÓW: W garnku miksujemy ze sobą na gładką masę: 2 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. mleka, 0,5 szkl. wody gazowanej, 2 łyżki oliwy,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 jajka oraz przyprawy: zioła prowansalskie (ja zazwyczaj daję ok. 2-3 łyżek), bazylię (2 łyżeczki), paprykę słodką (1 łyżeczkę), chilli(1 łyżeczkę) oraz sól i pieprz do smaku. Ilość ziół można dodawać wg preferencji- fajnie jest jednak, kiedy usmażony naleśnik czuć mocno ziołami. Farsz potem zniweluje ten smak. Smażymy naleśniki z obu stron. Kiedy naleśniki są gotowe przygotowujemy FARSZ: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę (2 szt.), kiedy się przeszkli dodajemy 4 ząbki czosnku, a następnie mięso mielone (1 kg). Kiedy całość się dobrze przesmaży, dodajemy kukurydzę i fasolkę czerwoną z puszki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy przyprawami: chilli, papryką ostrą, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, solą, pieprzem. Ilość wszystkich ziół dobieramy do własnych preferencji. Chodzi o uzyskanie ognistego, meksykańskiego smaku, ale jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz dodać mniej chilli, a więcej np. bazylii. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 15 min.). Mając gotowy farsz zabieramy się za SOS: Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu. Wkruszamy kostkę mięsną, dodajemy 4 łyżki ketchupu, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, ok. 1 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżkę sosu sojowego. Gotujemy na ogniu aż sos się zagotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. WIELKI FINAŁ: Blaszkę z piekarnika wykładamy srebrną folią spożywczą. Na naleśnik układamy do połowy farsz i składamy go na pół. Wszystkie złożone w ten sposób naleśniki układamy na blaszce, polewamy jej sosem i posypujemy serem żółtym starym na grubych oczkach. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 min.
SMACZNEGO!