Przepis konkursowy

POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z DOMOWYMI FRYTKAMI I DIPEM SŁODKO-OSTRYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
polędwiczki, 3
ziemniaki, kilogram
olej, 1litr
musztarda miodowa, 5 łyżek
musztarda z gorczycą, 5 łyżek
natka pietruszki, pęczek
miód, 5 łyżek
czosnek, dwa ząbki
pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
mozzarella, 1 opakowanie
sól, pieprz,
cytryna, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Joanna (lublin)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od marynaty. Miód, musztardę a w zasadzie dwie;) posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, olej mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprawione polędwiczki (pozbawiamy je włókien i żyłek) łączymy z marynatą. Dobrze masujemy polędwiczki ;) i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. (Ja zrobiłam to dzień wcześniej, mięsko jest wtedy kruchutkie) Dobra, dalej! Mięso w lodówce, czas na dip. Składniki dipu podobnie jak marynaty łączymy razem, mieszamy do uzyskania fajnej konsystencji. Można dolać przegotowaną wodę. I też do lodówki. Fryty. Niestety trzeba obierać ziemniaki. Obieramy, płuczemy kilka razy, kroimy w grube paski. Odstawiamy na chwilkę. Mozzarellę kroimy na kawałki wielkości połówek pomidorków, pomidorki na pół. Natkę pietruszki dodajemy do serka i pomidorów, mieszamy z oliwą. Tyle. Do lodówki! Po upływie godziny- ewent. całej nocy w przypadku polędwiczek. rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wstawiamy mięsko i zmniejszamy temp. do 180 st.C. I tak ok. 50 min.do godzinki. W tym czasie zagotowujemy wodę z łyżką cukru. Wyłączamy gaz, wrzucamy tam przygotowane wcześniej na frytki ziemniaki. Niech postoją w słodkiej wodzie kilka minut. Po czym przecedzamy ;) i pozbawiamy wszelakiej wody z nich. Przydadzą się ręczniki papierowe. Suche fryteczki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy fryty. Czekamy chwilę, aż tłuszcz znów będzie bardzo bardzo gorący i hop! Frytki znów do oleju. Dzięki temu będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Teraz tylko czekamy na złoty kolor i fryteczki są gotowe. Polędwiczki powinny być gotowe. Wyjmujemy z piekarnika. Uwaga! Gorące! Układamy na talerzu tak jak lubimy. Mięsko, fryty, sałatka i dip.
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Pasztet...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 3958
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i żurawiną
Sałatka z tuńczykiem,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Aromatyczny pstrąg w ziołach
Aromatyczny pstrąg w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 148
Kanapkowa pasta z kaszy jaglanej i oliwek
Kanapkowa pasta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1084
Sałatka z suszonymi pomidorami, kurczakiem i melonem
Sałatka z suszonymi...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 606
Sernik z masą kajmakową na czekoladowym brownie
Sernik z masą...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 69