Składniki:
mąka na pizzę, 130 g
woda, 100 ml
olej rzepakowy, 1 łyżka
drożdże instant, 1 łyżeczka
sól, 1 szczypta
kiełbasa salami w plastrach, 7 sztuk
pieczarki, 4 sztuki
cebula biała, 1/2 sztuki
marynowane papryczki pepperoni, 4 sztuki
ketchup, 4 łyżki
oregano, 1/2 łyżeczki
ser żółty tarty, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika Teresa (Szczecin)
(Głosów: 14)
Aby zrobić ciasto do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z miski, wałkujemy w kształt koła. Przecieramy teflonową patelnię (średnica 28 cm) olejem, rozgrzewamy. Wykładamy ciasto i na małym gazie trzymamy około 5 minut. Zdejmujemy z gazu, przewracamy na druga stronę, wierzch smarujemy ketchupem i następnie układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, pieczarki, salami i drobno pokrojone (oczyszczone z pestek) papryczki pepperoni. Wierzch posypujemy serem i oregano. Zakrywamy patelnię przykrywką, stawiamy z powrotem na mały gaz. Czekamy aż ser się rozpuści- to znak że pizza jest gotowa.