Składniki:
duże kanie, 4 szt
piersi z kurczaka, 3 szt
cebula, 1/2
śmietany 30%, 50 ml
łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1
łyżka mąki, 1
Sól,pieprz do smaku,
łyżka masła, 1
łyżka oleju, 1
łyżeczki tymianku suszonego, 1/2
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
róża (ostrów mazowiecka)
(Głosów: 1)
Mięso umyć i osuszyć. Każdą pierś rozkroić wzdłuż na pół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć każdy kawałek mięsa z obu stron. Zdjąć mięso z patelni. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kanie delikatnie pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Lekko zeszklić. Dodać kanie i smażyć razem przez około 5 minut, często mieszając aby kanie się nie przypaliły. W miseczce wymieszać mąkę ze śmietanką i przelać do garnka. Wymieszać. Dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu przełożyć mięso i zagrzać je w sosie, podawać.