Składniki:
mąki, 500g
żółtek, 8
stopionego masła i cukru, po 3/4 szkl.
drożdży, 80g
cukier waniliowy,
smażona skórka pomarańczowa,
ciepłego mleka, 1,5 szklanki
szczypta soli,
śliwkowe powidła lub różana konfitura,
cukier puder do posypania lub polukrowania,
zapach rumowy (jeśli ktoś lubi),
smalcu do smażenia, ok.750g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Wioleta (PRZODKOWO)
(Głosów: 126)
Do kubeczka włożyć drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą). Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (około 15 minut). W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek). Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.