Składniki:
Mrożony szpinak , 450g
Mascarpone, 250g
Czosnek, 5 ząbków
Pierś z kurczaka, 0,5 kg
Makaron kolanka, 500g
Gałka muszkatałowa, 0,5 łyżeczki
wegeta, 15g
pieprz, 5g
olej,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marzena (Wodzisław Śląski)
(Głosów: 2)
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać „wegetą”, smażyć na oleju aż do zarumienienia. Mięso zdjąć z patelni i wrzucić na nią mrożony szpinak. Smażyć, aż do odparowania wody. W między czasie, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z gałką muszkatołową. Czosnek lekko podsmażyć, połączyć ze szpinakiem. Dodać do tego mascarpone, „wegetę”, pieprz. Na końcu dodać kawałki kurczaka oraz chwilę podsmażyć. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do makaronu sos z kurczakiem, wszystko wymieszać, gotując na małym ogniu.