Składniki:
filet z kurczaka, 500 g
sos sojowy, 3 łyżki
szczypta kurkumy, kardamonu, kminku, pieprzu Cayenne,
suszone grzyby mun, 0,5 szklanki
fasolka szparagowa zielona i żółta, 200 g
marchew, 1 szt
seler maly, 0,5 szt
makaron chow mein lub sojowy, 100 g
czosnek, 1 ząbek
olej, 1 łyżka
szczypiorek, pęczek
kolendra świeża,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Tarnów)
(Głosów: 4210)
Filet z kurczaka pokroić w paski zalać zaletą z sosu sojowego i przypraw, odstawić na 30 min do lodówki, w tym czasie przygotować grzyby( namoczyć 10 min we wrzątku), oczyścić i pokroić, przygotować makaron wg.przepisu na opakowaniu. Rozgrzać woka lub głęboką patelnię, wlać olej wrzucić posiekany czosnek i za chwilę kurczaka z zalewą, smażyć 5 min ciągle mieszając, wrzucić pokrojoną fasolkę i pokrojone w paski marchew ,seler i grzyby, smażyć ok 15, 20 min podlewając wodą pozostałą z grzybów, dorzucić przygotowany makaron mieszając smażyć jeszcze kilka minut. Po włożeniu na talerz posypać posiekany szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!