Składniki:
biszkopty języczki, paczka
śmietana 30%, 500 ml
czekolada gorzka lub deserowa, 1 tabliczka
mąka, 2 łyżki
cukier puder, pół szklanki
cukier waniliowy, jedno opakowanie
kakao, 2 łyżki
jajka, 3
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Toruń)
(Głosów: 1)
Na początku rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, a w drugiej ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (trzy łyżki cukru zostawiamy). W trzeciej misce ubijamy śmietanę, po chwili dodajemy trzy łyżki cukru pudru i ubijamy. Gdy jest gotowa, dodajemy do niej wcześniej utarte żółtka z cukrem i mieszamy, by obie masy się połączyły. 1/3 tak przygotowanej masy przelewamy do drugiej miski. Do miski z 1/3 częścią ciasta sypiemy dwie łyżki mąki i mieszamy. Następnie dodajemy 1/3 piany z białe i mieszamy delikatnie. W misce, gdzie mamy 2/3 masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę i sypiemy 2 łyżki kakao i mieszamy. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie układamy biszkopty języczki (biszkopty okrągłe też mogą być). Na biszkopty wylewamy wpierw masę czekoladową, a na nią masę białą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 40 minut. Wyciągamy, gdy wierzch ciasta jest złocisty. Zostawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki. Ciasto musi się schłodzić.
Nie bój się, gdy część środkowa jest niby surowa. Akurat ta część ciasta jest a la musem czekoladowym i nigdy się nie zetnie w piekarniku. Dlatego wstawiamy ciasto do lodówki.