Składniki:
Szpinak baby, 200 g
Jarmuż, 200 g
Oliwki zielone, 10 szt.
Papryka czerwona, 1/2 szt.
Papryka żółta, 1/2 szt.
Nasiona słonecznika, 1/4 szkl.
Orzeszki ziemne, 1/4 szkl.
Żurawina suszona, 1/4 szkl.
Masło orzechowe, 3 łyżki
Woda, 1,5 łyżki
Sól morska, 2 szczypty
Olej lniany, 2 łyżki
Pieprz czarny, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Kraków)
(Głosów: 6)
Szpinak i jarmuż umyć, od szpinaku oderwać ogonki, a od jarmużu twarde łodygi. Szpinak wrzucić do miski w całości jeśli mamy drobne listki, a jeśli duże - najłatwiej je pociąć nożyczkami. Jarmuż pokroić w drobniutkie kawałki (jest dość twardy). Pokroić paprykę w kostkę a oliwki w plasterki. Wrzucić wszystko do miski, dosypać słonecznik oraz resztę bakalii, jeśli ich używamy. Doprawić do smaku pieprzem. Przygotować sos: masło orzechowe podgrzać w garnuszku z odrobiną wody, tak by lekko się rozpuściło. Lekko ostudzić i wymieszać z łyżką oleju lnianego (lub więcej, do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Doprawić solą. Wymieszać sos z sałatką i odstawić na chwilę, tak by składniki się przegryzły.