Składniki:
jajko, 1 szt
śmietna 36%, 50 g
maślanka naturalna, 250 g
masło, 50 g
miód lipowy, 100 g
olej, 80 ml
mąka, 250 g
cynamon, 1 płaska łyżeczka
kakao, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
czekolada mleczna, 200 g
mielone orzechy laskowe (mogą być inne), 50-70 g
migdały, garść
perełki, garstka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Bydgoszcz)
(Głosów: 3989)
W jednym naczyniu łączymy ze sobą składniki sypkie tj mąkę, orzechy, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, miód, olej, maślankę.
Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i wypełniamy foremki lub papilotki do 3/4 ich wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 min w temp. 180 st. C
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, a następnie dodajemy do tego śmietanę. Mieszamy do całkowego połączenia się i polewamy nią muffiny.
Dekorujemy wedle uznania perełkami,migdałami,orzechami,posypką cukrową