Składniki:
ziemniaki, 200 g
suszone pomidory, 30 g
jogurt grecki, 150 g
pasta wasabi, 5 g
czerwona papryka, 50 g
pestki słonecznika, 20 g
sól,
sos sojowy,
masło, 15 g
Świeży stek z tuńczyka,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ilona (Warszawa)
(Głosów: 39)
Stek smarujemy sosem sojowym, odstawiamy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pokrojonych suszonych pomidorów.
Paprykę myjemy, kroimy w plasterki.
Jogurt grecki mieszamy z pastą wasabi, Doprawiamy do smaku solą.
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy odrobinę masła i ucieramy na purée.
Steki grillujemy po 1 minucie z każdej strony (na patelni grillowej lub grillu). Przekładamy wszystko na talerz, steki polewamy sosem, posypujemy pestkami słonecznika.