Składniki:
buraki, 6 szt.
bulion, 1 szaszetka
ogórki , 4 szt.
czosnek , 2 ząbki
jogurt grecki, 1 szt.
woda mineralna, 1/2 litra
pieprz czarny,
sól,
cukier,
koperek,
cytryna, 1/2
rzodkiewka, pęczek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Alicja (Czempiń)
(Głosów: 29)
Buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku przez 1,5 godziny.
Do garnka wlać kefir i wodę,bulion rozprowadzony w szklance ciepłej wody, dodać starte /wystudzone buraki/ i pokrojony koperek, rzodkiewkę, szczypiorek oraz starte ogórki. Wszystko posolić i wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do chłodnika. Jeśli chłodnik jest mało kwaśny, dodać cytrynę. Całość przyprawić, wymieszać i odstawić do lodówki na 60 minut.