Składniki:
tuńczyk stek , 2 sztuki
wino białe wytrawne , 1/2 szklanki
czosnek , 1 ząbek
cebula , 1 sztuka
zielona pietruszka , 2 gałązki
sól do smaku , 2 szczypty
pieprz, 2 szczypty
masło klarowane , 1 łyżka
oliwa do smażenia , 1/4 szklanki
cytryna sok , 1/2 sztuki
szczypiorek- pokrojony , 1 łyżka
pietruszka zielona-pokrojona, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewa (Poznań)
(Głosów: 95)
Cebule i pietruszkę, drobno pokroić, czosnek przetrzeć przez praskę. Do miseczki wlać wino,
sok z cytryny dodać cebulę, czosnek, pietruszkę, pieprz, sól delikatnie wymieszać.
Zalać steki i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Steki po wyjęciu z marynaty, osuszyć na papierowym ręczniku
Na rozgrzanej oliwie obsmażyć steki po około 3-5 minut zależy od grubości steku. Należy smażyć na dużym płomieniu.
Na każdej porcji układamy po łyżeczce masła, posypujemy zieleniną.
SMACZNEGO!!!!