Składniki:
Ciasto,
Cukier waniliowy, 1 opakowanie
Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Jajka, 6 sztuk
Mąka tortowa, 3 łyżki
Sól, szczypta
Cukier, 2 łyżeczki
Nadzienie,
Jabłka, kg
Galaretki cytrynowe, 2 sztuki
Cukier, 1 łyżeczka
Bita śmietana,
Cukier puder, 1 łyżeczka
Śmietana 30%, 1 duże opakowanie
Mix do śmietany, 2 sztuki
Gorzka czekolada, 1 tabliczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Lubawka)
(Głosów: 86)
Oddzielamy białka od żółtek. Białka przenosimy do miseczki, dodajemy sól. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż białka przekształcą się w sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier kryształ, waniliowy oraz żółtka. Chwilę miksujemy. Do oddzielnej miski przesiewamy mąki oraz proszek. Dodajemy po łyżce do piany, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki wody, przekładamy startą masę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut , ciągle mieszając, do momentu aż jabłka zmiękną. Następnie dodajemy cukier ( kryształ) oraz galaretki. Całość starannie mieszamy, gotujemy ok. 5 minut. Gorącą masę wykładamy na biszkopt, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski. Ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy mixy oraz cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na jabłka. Dekorujemy startą czekoladą. Smacznego ;)