Składniki:
masło, 150 g
czekolada gorzka, 1 szt.
mąka, 300 g
proszek do pieczenia, 0,5 łyżki
soda oczyszczona, 2 g
kakao, 3 łyżki
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1 szt.
jaja, 2 szt
jogurt naturalny, 200 g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Eryk (Łęczna)
(Głosów: 7)
Roztop masło, ostudź. Pokrój czekoladę w drobne kawałeczki. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, wymieszaj, odstaw. Zmiksuj jajka w drugiej misce razem z mlekiem i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki delikatnie połącz za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodaj masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie pomieszaj łyżką, dodaj roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Pomieszaj chwilę, ciasto ma być lekko grudkowate. Masę wyłóż do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 st C przez około 20-30 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.