Przepis konkursowy

TARTA Z BROKUŁAMI I SEREM FETA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka tortowa , 250 g
masło, 125 g
żółtka jajek Ale Jaja, 2
sól, ćwierć łyżeczki
zimna woda, 2 łyżki
brokuł, 500 g
ser feta, 120 g
ser żółty plastry Światowid Gouda, 150 g
śmietana kwaśna 18%, 100 ml
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
czosnek, 2 ząbki
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Aleksandra (Roźwienica)
(Głosów: 3975)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto dodając w trakcie zimną wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty (około 24 cm średnicy). Dokładnie wylepić nim formę mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, około 10 - 15 minut. Na podpieczonym spodzie ułożyć różyczki brokuła i pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną i ułożyć na wierzchu porwane na kawałki plastry żółtego sera. Piec w temperaturze 180°C około 30 - 40 minut. Smacznego :)
Kruche ciasto z jabłkami i śliwkami
Kruche ciasto z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 60
Jesienna sałatka z nutką egzotyki
Jesienna sałatka z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1589
Szarlotka z budyniem, ciastem francuskim i migdałami
Szarlotka z budyniem,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3526
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją
Dyniowe tartaletki z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Zdrowa, warzywna sałatka z soją
Zdrowa, warzywna...
30 min. 2 średni
Głosów: 126
Ostra pizza chilli
Ostra pizza chilli
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 3258