Składniki:
mąka tortowa , 250 g
masło, 125 g
żółtka jajek Ale Jaja, 2
sól, ćwierć łyżeczki
zimna woda, 2 łyżki
brokuł, 500 g
ser feta, 120 g
ser żółty plastry Światowid Gouda, 150 g
śmietana kwaśna 18%, 100 ml
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
czosnek, 2 ząbki
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aleksandra (Roźwienica)
(Głosów: 3975)
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto dodając w trakcie zimną wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty (około 24 cm średnicy). Dokładnie wylepić nim formę mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, około 10 - 15 minut. Na podpieczonym spodzie ułożyć różyczki brokuła i pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną i ułożyć na wierzchu porwane na kawałki plastry żółtego sera. Piec w temperaturze 180°C około 30 - 40 minut. Smacznego :)