Składniki:
białka, 300ml
cukier, 450g
mąka ziemniaczana, 2 płaskie łyżeczki
biały ocet winny, 1 łyżeczka
ananas, 1 szt
cukier trzcinowy, 2 lyzki
sok z jednej cytryny, 1 szt
wiórka kokosowe, 6 lyzek
mleko kokosowe, 200ml
cukier, 2 łyżki
serek mascarpone, 500ml
rum, 3 łyżki
likier kokosowy, 5 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Beata (Bydgoszcz)
(Głosów: 28)
Beza: Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy około 22 cm (w zależności od możliwości). Do misy miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Po ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. Pianę wykładać delikatnie i krótko, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 i pół godziny Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej i trzymać na blacie w kuchni. Przełożenie: Mus ananasowy: Ananasa obkroić grubo ze skóry, przekroić na 4 części i wykroić twardy środek, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 ananasa i pokroić go w drobną kosteczkę. Resztę zmiksować, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny i rum i zagotować w rondelku. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut (lub do czasu aż mus zgęstnieje - powinien mieć konsystencję musu jabłkowego). Dodać wiórki kokosowe i wymieszać, całkowicie ostudzić. Krem kokosowy: Wstrząsnąć puszką z mlekiem kokosowym przed otwarciem, wlać mleko do rondelka, dodać cukier i likier kokosowy, zagotować. Gotować przez około 30 minut pod uchyloną pokrywą na średnim ogniu aż mleko zredukuje się do 1/3 szklanki gęstego syropu, podczas gotowania co jakiś czas zajrzeć do rondelka i zamieszać mleko, aby kontrolować gęstość syropu i zapobiegać przywieraniu do dna. Serek mascarpone włożyć do miski, wlać gorący syrop i zmiksować. Miksować na średnich obrotach miksera przez około 15 sekund, ale nie dłużej (masa będzie od razu gęsta, ale zbyt długie miksowanie może rozrzedzić masę. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Delikatnie przenieść pierwszy blat na paterę, posmarować ostudzonym musem ananasowym, przy brzegu wyłożyć odłożone kawałeczki ananasa, wyłożyć krem kokosowy, przykryć drugim krążkiem (delikatnie, bo może się kruszyć).Wstawić do lodówki do czasu podania. Kroić ostrym nożem, najlepiej z piłką.