Przepis konkursowy

CZEKOLADOWIEC GIZMO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 4 szt.
gorzka czekolada (co najmniej 70%), 200 g
masło, 200 g
cukier puder, 200 g
śmietana (30- 36%), 200 ml
serek mascarpone, 250 g
wiórki startej czekolady, 1 łyżka
orzechy nerkowca, 0,5 szkl.
suszona żurawina, 0,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (Kutno)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło (można wspomóc się mikrofalą). Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobiną soli). Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy stopione masło, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksujemy. Na koniec łyżka po łyżce dodajemy białkową pianę i delikatnie mieszamy. Formę (bądź tortownicę o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej czekoladową masę. Całość wkładamy do rozgrzanego do 150 - 180 st. piekarnika i pieczemy 50 min. W trakcie pieczenia ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę przetrzymujemy w lodówce. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. W pierwszym momencie będzie ono sprawiało wrażenie wyrośniętego. Powinno jednak opaść, a nawet delikatnie popękać i utworzyć dziurę po środku. I dobrze! Bo im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy tylko środek wypełnić śmietanowo-serową masą, wierzch udekorować orzechami nerkowca i suszoną żurawiną i oprószyć wiórkami startej czekolady.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Tarta mocno czekoladowa ze śmietaną i malinami
Tarta mocno...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 234
Jabłecznik z cynamonem
Jabłecznik z cynamonem
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Bezowiec inaczej
Bezowiec inaczej
30-60 min. 8 średni
Głosów: 203
Jesienne figi
Jesienne figi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Leśne Orzeźwienie
Leśne Orzeźwienie
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 256