Składniki:
jajka, 4 szt.
gorzka czekolada (co najmniej 70%), 200 g
masło, 200 g
cukier puder, 200 g
śmietana (30- 36%), 200 ml
serek mascarpone, 250 g
wiórki startej czekolady, 1 łyżka
orzechy nerkowca, 0,5 szkl.
suszona żurawina, 0,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Kutno)
(Głosów: 1)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło (można wspomóc się mikrofalą). Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobiną soli). Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy stopione masło, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksujemy. Na koniec łyżka po łyżce dodajemy białkową pianę i delikatnie mieszamy. Formę (bądź tortownicę o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej czekoladową masę. Całość wkładamy do rozgrzanego do 150 - 180 st. piekarnika i pieczemy 50 min. W trakcie pieczenia ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę przetrzymujemy w lodówce. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. W pierwszym momencie będzie ono sprawiało wrażenie wyrośniętego. Powinno jednak opaść, a nawet delikatnie popękać i utworzyć dziurę po środku. I dobrze! Bo im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy tylko środek wypełnić śmietanowo-serową masą, wierzch udekorować orzechami nerkowca i suszoną żurawiną i oprószyć wiórkami startej czekolady.