Przepis konkursowy

ROLADA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 5 szt
cukier puder, 1/4 szkl.
roztopiona, ostudzona biala czekolada, 3/4 szkl.
mąka, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1/4 łyzeczki
biała czekolada, 1/2 szkl.
tłusta smietana, 2/3 szkl.
galaretka, 2 op.
maliny, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Paula (Szczecin)
(Głosów: 280)


Zostań mistrzem kuchni

Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier. Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała. Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut. Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku. Odstawić do wystygnięcia. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i ułożyć pokrojone w kostki galaretkę i zwinąć z powrotem. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem bądź serkiem np Almette, a na gore wzdłuż ciasta układamy kostki galaretki oraz maliny. Podawać pokrojone w plastry. Smacznego!
PIKANTNE MUFFINKI
PIKANTNE MUFFINKI
30 min. 6 łatwy
Głosów: 37
Pękające ciasteczka czekoladowe
Pękające ciasteczka...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 13
Spaghetti alla bolognese
Spaghetti alla bolognese
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 63
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Naleśniki z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 33
KURCZAK POD FRANCUSKĄ PIERZYNKĄ
KURCZAK POD FRANCUSKĄ...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 148