Składniki:
jajka, 4 szt
cukier puder, 200 g
mąka ziemniaczana , 2 łyżeczki
ocet winny , 1 łyżeczka
sól, szczypta
olejek rumowy, pare kropel do smaku
mleczko kokosowe, 1 puszka
śmietana 30%, 160 ml
cukier, 1 łyżeczka
śnieżki w proszku do ubijania, 2 paczki
żurawina do dekoracji, pare sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Barbara (Zabrze)
(Głosów: 3734)
Na papierze do pieczenia odrysować 4 okręgi o średnicy ok. 10cm, lub 6 mniejszych okręgów. Nastawić piekarnik na 180*C. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ocet winny i parę kropel olejku rumowego. Dzięki mące ziemniaczanej i occie winnym beza będzie lekką ciągliwa , a dzięki olejkowi uzyska wyśmienity aromat i smak. Masę wyłożyć na przygotowane kręgi i włożyć blachę do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 30min. Po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku jeszcze 30min. nie otwierając go.
W międzyczasie przygotować krem: Zimne mleczko i śmietanę przełożyć do miski , dodać cukier , zacząć ubijać , wsypać śnieżki i ubijać jeszcze ok. 5 minut na szybkich obrotach. Gotowy krem wsadzić do lodówki.
Gotowe ostudzone bezy wyłożyć na talerz , na krążek nanieść krem a następnie przykryć kolejnym krążkiem bezy. Górę udekorować kremem z owocami , w moim przepisie suszoną żurawiną lub posypać cukrem pudrem.