Składniki:
filety z kurczaka Świat drobiu, 2 szt.
jajko, 1 szt.
mleczko kokosowe, 1 puszka
mąka pszenna Złote pola, 7 łyżek
oliwa z oliwek, 4 łyżki
jogurt naturalny Tolonis, 2 łyżki
majonez , 2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
czosnek granulowany,
ryż brązowy, 1 opakowanie
olej do smażenia, 2 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Zarzecze)
(Głosów: 3987)
Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: oregano, czosnek granulowany, bazylia, sól, pieprz lub ulubione przyprawy, następnie wszystko mieszamy. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy na patelni, następnie musimy odczekać chwilę, aby przestygło.
Przygotowujemy ciasto: do mleczka kokosowego dodajemy jajko, mąkę, szczyptę oregano, sól i pieprz do smaku, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka należy obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, rozdrobnionym czosnkiem, łyżką oliwy z oliwek, oregano, solą i pieprzem. Na koniec wykładamy mięso na wcześniej ugotowany ryż i polewamy sosem czosnkowym. Smacznego :)