Składniki:
JASNE CIASTO:,
białka, 6 szt
cukier, 1 szkl
mąka ziemniaczana, 1 szkl
olej, 1 łyżka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Ciemne ciasto:,
żółtka, 6 szt
jaja, 2 szt
cukier, 6 łyżek
kakao, 2 łyżki
mąka pszenna, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Masa:,
żółtka, 3 szt
cukier, 2 łyżki
budyń waniliowy, 1 opakowanie
mleko, 0,5 litra
masło extra, 1 kostka
margaryna, 1 kostka
czekolada mleczna , 2 tabliczki
Dodatkowo:,
biszkopciki,
czekolada do posypania,
Krok 1 CIASTO JASNE: białka ubić na sztywno, dodać po troszeczku cukier oraz resztę składników. Przygotowaną masę odstawić na chwilę. Krok 2 CIASTO CIEMNE: jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, a następnie pozostałe składniki tak aby powstała jednolita puszysta masa. Do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżką na zmianę jasne i ciemne ciasto tak, aby powstały dwa oddzielne kręgi, które stopniowo będą się powiększały. Placek piec w piekarniku w temp. 180 C na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół. Krok 3 MASA: mleko zagotować i wlać do budyniu wymieszanego z żółtkami i cukrem, odstawić do ostygnięcia.
Margarynę oraz masło ogrzane do temperatury pokojowej utrzeć mikserem, następnie dodawać po troszeczku ostudzony budyń; na koniec dodać rozpuszczone w kąpieli wodne i ostudzone czekolady. Przekrojoną dolną część placka posmarować połową masy, na którą układamy nasączone w kawie biszkopciki, następnie wykładamy resztę masy zostawiając troszkę na posmarowanie wierzchu ciastka. Naszą krówkę posmarowaną masą posypujemy startą na tarce czekoladą i odstawiamy do lodówki do schłodzenie. SMACZNEGO!