Składniki:
mąka pszenna, 350 g
masło, 175 g
jajko, 3 szt
woda, 40 ml
cukinia obrana, 1,5 kg
ricotta, 250 g
cebula, 1 szt
czosnek ząbek, 2 szt
oliwa, 1 łyżka
sól, 1 łyżeczka
pieprz, 1 łyżeczka
kwiaty cukinii, 15 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Bartłomiej (Golkowice)
(Głosów: 3624)
Z mąki, jajka, masła, wody oraz szczypty soli wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę i dokładnie wylepiamy spód oraz brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy wałkiem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy ryż lub specjalne fasolki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolkami i dopiekamy kolejne 10. W trakcie pieczenia spodu obieramy cukinię, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i odciskamy z nadmiaru wody. W misce dokładnie mieszamy ricottę z 2 jajkami i dodajemy posiekany czosnek z cebulą oraz odciśniętą cukinię. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz przekładamy na tartę a na wierzch układamy kwiaty cukinii (ważne, żeby wcześniej wyrwać pręciki lub słupki), lekko dociskamy i smarujemy je delikatnie oliwą. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu jest gotowa.