Składniki:
Świeży szpinak, 300 g
Szczypiorek, 1 pęczek
Twarożek śmietankowy, 200 g
Łosoś wędzony, 150 g
Pomidory suszone, 80 g
Tortilla, 4 szt
Czosnek, 1 ząbek
Sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Daniel (Grodzisk Mazowiecki)
(Głosów: 9)
Umyty szpinak podsmażyć na patelni. Dodać szczyptę soli i rozgnieciony ząbek czosnku. Po ok. 10-12 min. gdy nadmiar wody z patelni odparuje, należy ją zdjąć z ognia i zostawić szpinak do ostudzenia. Placki tortilli posmarować cienko po całości twarożkiem śmietankowym. Posypać posiekanym szczypiorkiem i suszonymi pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę. Następnie plastry łososia należy ułożyć na twarożku zostawiając ok. 2-3 cm z jednej stron, co spowoduje, że przy zwijaniu dodatki nie będą wychodzić z tortilli. Ostudzony szpinak cienko wyłożyć na łososia. Całość należy zwinąć w roladę i pozostawić w lodówce na 1-2 godziny. Po wyjęciu roladek z lodówki pokroić zwiniętą tortillę na kawałki wielkości jednego kęsa (ok 1,5 cm). Smacznego:)