Składniki:
Mąka , 5 szkl
Margaryna, 375 g
Cukier, 3/4 szkl
Jaja, 3
Miód, 3 łyżki
Soda oczyszczona, 3 łyżeczki
Mleko, 2 łyżki
Masło (masa orzechowa), 1/2 kostki
Orzechy włoskie (masa orzechowa), 200 g
Miód (masa orzechowa), 3 łyżki
Cukier (masa orzechowa), 5 łyżek
Budyń śmietankowy (krem), 2 szt
Mleko (krem), 2 szkl
Masło (krem), 1/2 kostki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Weronika (Częstochowa)
(Głosów: 43)
Ciasto: Sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę, jajka, cukier, miód oraz sodę rozpuszczoną w letnim mleku. Zagnieść ciasto, przełożyć do brytfanny. Masa orzechowa: W garnku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i orzechy, zagotować i gorącą masę wylać na surowe ciasto piec ok. 25-35 min. W temp 190-200 stopni. Krem: 1 szkl. mleka ugotować, w drugiej rozpuścić oba budynie, ugotować budyń. Wystudzony budyń utrzeć z masłem. Ciasto przekroić i przełożyć kremem.