Składniki:
Mąka na pizzę włoską, 2 szkl.
woda, 2/3 szkl.
świeże drożdże, 10 g
cukier, 1 łyżeczka
sól, 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
pomidory bez skórki, 200 g
oliwa z oliwek, 4 łyżki
czosnek, 2 ząbki
świeża bazylia, 1/2 szkl.
cebula, 1 szt.
pieczarki, 200 g
żółty ser, 200 g
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Karolina (Lidzbark Warmiński)
(Głosów: 4016)
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Do 2/3 szklanki letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać. Gotowe wlać do mąki i wyrobić ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wysypać mąkę na stolnicę i na niej rozwałkować odpowiedni kształt. Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze. Gotowy spód wykładamy na blachę. Pozostawiamy je na czas przygotowywania składników. Do rondelka wlewamy cztery łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy zgniecione dwa ząbki czosnku, dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, następnie posiekaną bazylię (zostawiając kilka listków do dekoracji), całość dusimy kilka minut przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w pióra. Na gotowe wcześniej serce, układamy sos, pieczarki, cebulę i posypujemy obficie żółtym serem, wkładamy do nagrzanego pieca do 220 stopni na 20 minut. Na upieczonej pizzy układamy listki bazylii. Smacznego!