Przepis konkursowy

TORT ŚMIETANOWY TRUSKAWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jaja Ale Jaja, 6 szt
cukier, 11/2 szklaniki
mąka krupczatka, 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia, 1 1/2 proszku do pieczenia
śmietana 36%, 1 litr
żelatyna , 4 łyżki
mleko gorące , 1/3 zklanki
truskawki, 0,5 kg
cukir waniliowy, 16 gram
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Teresa (Mysłowice)
(Głosów: 205)


Zostań mistrzem kuchni

Rozdzielić białka od żółtek ,białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.Powoli dodać po jednym żółtku na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie zawartość przelać do formy i piec 35 minut w temp.175 stopni. W międzyczasie w mikrofalówce dobrze rozgrzać trochę więcej jak 1/3 szkl. mleka, w którym rozpuścić żelatynę. Ubić 1 litr śmietany do której powili wlewać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę. Po upieczeniu biszkopt przekroić 2 razy i posmarować śmietaną,odłożyć trochę śmietany do dekoracji. Umyć truskawki i udekorować tort.
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 6
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM
ZAPIEKANKA MAKARONOWA...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Muszle z nadzieniem porowo-cukiniowym
Muszle z nadzieniem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 53
Polędwiczka wieprzowa faszerowana kurkami
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 27
Amerykany  Krzysia!
Amerykany Krzysia!
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 104
Kruche ciasto z budyniowa pianką i malinami
Kruche ciasto z...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 40