Składniki:
Jaja Ale Jaja, 6 szt
cukier, 11/2 szklaniki
mąka krupczatka, 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia, 1 1/2 proszku do pieczenia
śmietana 36%, 1 litr
żelatyna , 4 łyżki
mleko gorące , 1/3 zklanki
truskawki, 0,5 kg
cukir waniliowy, 16 gram
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Teresa (Mysłowice)
(Głosów: 205)
Rozdzielić białka od żółtek ,białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.Powoli dodać po jednym żółtku na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Następnie zawartość przelać do formy i piec 35 minut w temp.175 stopni. W międzyczasie w mikrofalówce dobrze rozgrzać trochę więcej jak 1/3 szkl. mleka, w którym rozpuścić żelatynę. Ubić 1 litr śmietany do której powili wlewać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę. Po upieczeniu biszkopt przekroić 2 razy i posmarować śmietaną,odłożyć trochę śmietany do dekoracji. Umyć truskawki i udekorować tort.