Składniki:
mąka na pizzę włoska - , 0,5 kg
ciepła woda, 1 szklana
drożdże, 50 g
sól, łyzeczka
cukier, łyżeczka
starty ser żółty, 15 dag
pieczarki, 5 pieczarek
cebula, pół
papryka czerwona , pół
kiełbasa podlaska, 10 dag
starty parmezan, 10 dag
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Barbara (Stalowa Wola)
(Głosów: 15)
Etap 1. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do miski w której będziemy potem wyrabiać ciasto. Odstawiamy na 20-30 min do ciepłego miejsca (może być piekarnik na 50°C). Powinna pojawić się pianka na cieście. Etap 2. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy resztę mąki i sól, następnie wyrabiamy ciasto aż do stanu w którym nie będzie lepić się do palców. Po wyrobieniu odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, przykrywając np. ściereczką żeby nie obsychały od góry. Etap 3. Po ok 2 godzinach mamy gotowe ciasto z którego możemy uformować 3 pizze o średnicy ok 30 cm na cienkim cieście (poszczególne porcje ciasta należy jeszcze trochę powyrabiać). Możemy pominąć etap 3, ale ciasto jest lepsze gdy tego nie zrobimy. Następnie nakładamy składniki w takiej kolejności: starty ser żółty; pieczarki; cebula; papryka; kiełbasa; starty parmezan. Następnie pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku do 250 stopni.