Przepis konkursowy

ZWYKŁA PIZZA GRZESIA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę włoska - , 0,5 kg
ciepła woda, 1 szklana
drożdże, 50 g
sól, łyzeczka
cukier, łyżeczka
starty ser żółty, 15 dag
pieczarki, 5 pieczarek
cebula, pół
papryka czerwona , pół
kiełbasa podlaska, 10 dag
starty parmezan, 10 dag
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Barbara (Stalowa Wola)
(Głosów: 15)


Zostań mistrzem kuchni

Etap 1. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do miski w której będziemy potem wyrabiać ciasto. Odstawiamy na 20-30 min do ciepłego miejsca (może być piekarnik na 50°C). Powinna pojawić się pianka na cieście. Etap 2. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy resztę mąki i sól, następnie wyrabiamy ciasto aż do stanu w którym nie będzie lepić się do palców. Po wyrobieniu odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, przykrywając np. ściereczką żeby nie obsychały od góry. Etap 3. Po ok 2 godzinach mamy gotowe ciasto z którego możemy uformować 3 pizze o średnicy ok 30 cm na cienkim cieście (poszczególne porcje ciasta należy jeszcze trochę powyrabiać). Możemy pominąć etap 3, ale ciasto jest lepsze gdy tego nie zrobimy. Następnie nakładamy składniki w takiej kolejności: starty ser żółty; pieczarki; cebula; papryka; kiełbasa; starty parmezan. Następnie pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku do 250 stopni.
Farfalle ze szpinakiem
Farfalle ze szpinakiem
30 min. 4 łatwy
Głosów: 17
THE VAULT - ARTYSTYCZNA KRYPTA
THE VAULT -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 11
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Sałatka z kapusty...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 216
Zapiekane śniadanko, czyli jajka w toście
Zapiekane śniadanko,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 66
Fale Dunaju z jeżynami
Fale Dunaju z jeżynami
30 min. 8 łatwy
Głosów: 2030
Biszkopt czekoladowy ze szpinakiem
Biszkopt czekoladowy...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 417