Składniki:
mięso wołowe, 200g
cebula, 2 szt
jajka, 2 szt
ogórek kiszony, 3 szt
pieczarka marynowana/grzybki marynowane, 3 szt
przyprawa w płynie np. Maggi, 2 łyżki
kiełki np.brokuła/rzodkiewki, 10 g
czosnek świeży, 3 ząbki
sól,pieprz,olej,majeranek,sos sojowy/balsamiczny, do smaku
masło, 0,5 łyżki
Mięso zmielić na maszynce na bardzo małej tarczy(najmniejsze oczka). Przyprawić: 1 żółtko+sól+pieprz+olej+przyprawa i wg uznania inne-odstawić do lodówki. Posiekać 2 cebule i 2 ogórki kiszone.
Podzielić mięso na 3 części i uformować kształt koło(można skorzystać z foremki do np.pierników). Na przemian układać przygotowane: mięso-cebula-mięso-ogórek-mięso. Brzegi obłożyć, cieniutko skrojonym w przekroju,pozostałym ogórkiem. Na wierzch ułożyć świeżo posiekany i delikatnie zeszklony czosnek. Dodatki na talerz: pieczarki/grzybki marynowane, kiełki,sos balsamiczny lub sojowy oraz dodatkowe żółtko.