Składniki:
mąka, 400 g
drożdże, 30 g
cukier, 1 łyżka
woda, 250 ml
sól, 1 łyżeczka
oliwa, 2 łyżki
oregano, 1/2 łyżeczki
bazylia, 1/2 łyżeczki
pieprz,
czosnek, 2 ząbki
puszka pomidorów,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Warszawa)
(Głosów: 2)
Sos pomidorowy: 4 łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 2 ząbki czosnku; 1 drobno posiekana cebula; puszka pomidorów; sól, świeżo mielony pieprz; 1 łyżeczka oregano i bazylii. Wykonanie: Oliwę rozgrzać i poddusić na niej roztarty z solą czosnek.Dodać cebulę i zeszklić ją, włożyć pomidory. Całość doprawić przyprawami oraz ziołami i gotować tak długo aż powstanie gęsty sos. Wykonanie: Z mąki, drożdży, cukru, wody, soli i oliwy zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Z ciasta uformować jedną dużą kulę, naciąć na krzyż, oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Ciasto ponownie dobrze wyrobić i wywałkować z niego jeden duży lub cztery małe placki. Blachę do pizzy pokryć ciastem. Rozsmarować sos pomidorowy i obłożyć składnikami. Piec ok 20-25 minut ( w zależności od piekarnika). Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym serem.