Składniki:
Mąka pszenna, 5 łyżek
Otręby pszenne, 2 łyżki
Woda, 3-4 łyżki
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Sól, 1/3 łyżeczki
Jajko, 1 sztuka
Pasta z suszonych pomidorów, 3 łyżki
Kukurydza z puszki, 2 łyżki
Czerwona papryka, 1/2 sztuki
Cebula, 1 sztuka
Pomidor, 1 sztuka
Szpinak świeży, 4 liście
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Laura (Rybnik)
(Głosów: 1106)
Mąkę mieszamy z otrębami, dodajemy jajko, sól, oliwę i wodę. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego.
Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię, lekko rozsmarowujemy na boki, smażymy z jednej strony 3-4 min, następnie ciasto przewracamy i zmniejszamy płomień. Nakładamy na wierzch ciasta podkład z pasty z suszonych pomidorów. Kładziemy pokrojoną paprykę, pomidora i cebulę. Dodajemy kukurydzę i szpinak. Możemy całość posypać startym serem. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (oregano, pieprzem i solą). Smażymy pod przykryciem 5 min lub do momentu aż ser się rozpuści. W przypadku mniejszej średnicy Niby-pizzy optymalnie będzie ograniczyć się do 4 ulubionych dodatków oraz zmniejszyć czas smażenia. Smacznego!