Składniki:
makaron Lumaconi, muszle, 22 szt.
szpinak Baby Vital Fresh, 300 g
cebula, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
gałka muszkatołowa, szczypta
pieprz,
sól,
liście bazylii, 0,5 szkl.
serek śmietankowy , 150 g
mascarpone Sottile Gusto, 150 g
oregano suszone, szczypta
żółtego ser Światowid (zetrzeć lub posiekać), 50 g
sos: pomidory, 5 szt.
sos: ząbki czosnku, 2 szt.
sos: masło klarowane Mleczna Dolina, 2 łyżki
sos:sól, pieprz, ewentualnie cukier, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Kraków)
(Głosów: 3993)
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć. Szpinak poddusić na patelni, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, podsmażoną cebulę i czosnek. W blenderze zmiksować wcześniej przygotowany szpinak wraz z bazylią. Sery mascarpone i śmietankowy wymieszać. Każdą muszlę nadziewać łyżeczką farszu szpinakowego i łyżeczką farszu serowego. Sos: Poddusić czosnek na maśle klarowanym, dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory, doprawić, gotować do momentu aż pomidory będą miękkie. Można zmiksować dla uzyskania jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzać do 180 stopniu. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy i na nim układać nadziewane muszle. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać 10-12 minut.