Składniki:
mąka, 250 g
masło/margaryna, 125 g
żółtko, 1 sztuka
sól, 5 g
woda, 50 ml
boczek wędzony, 250 g
cebula, 1 sztuka
jogurt naturalny, 300 ml
jajko, 1 sztuka
ser żółty tarkowany, 150 g
sól, szczypta
pieprz, do smaku
oregano, bazylia PRYMAT, do smaku
pomidorki koktajlowe, 5-6 sztuk
Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem/margaryną. Do tej mieszanki dodać żółtko, sól i wodą i szybko zagnieść do połączenia się składników. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wyłożyć foremkę do tarty o średnicy 24 cm. Tak przygotowane ciasto musi poczekać na przygotowanie farszu (można wstawić do lodówki).
Przygotowanie farszu: Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej patelni. Gdy się zarumieni zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Zdjąć patelnię z ognia. Cebulę dodać do boczku. W osobnej miseczce wymieszać jogurt z jajkiem i serem żółtym oraz przyprawami po czym dodać boczek z cebulą. Przygotowany farsz wylać na formę uprzednio wyłożoną ciastem. Pomidorki pokroić na połówki i powtykać w farsz. Tak przygotowaną tartę włożyć do uprzednio rozgrzanego piekarnika (temp. 190 stopni) na 20-25 minut. SMACZNEGO :)