Składniki:
ziemniaki, 0,5kg
boczek, 250 gram
cebula - duże, 2
pieczarki, 10 sztuk
oliwa z oliwek,
śmietana18%, 1 sztuka
kostka rosołowa, 1
kapusta pekińska, 1
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Patrycja (Gołańcz)
(Głosów: 13)
250 gram ziemniaków ugotować i ugnieść widelcem pozostałe 250g strzeć na tarce. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę obrać - drobno posiekać. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Liście kapusty pekińskiej rozkładamy i nakładamy farsz po czym podsmażamy z obu stron na oliwie tak każdy gołąbek przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy szklanką bulionu i odstawiamy do piekarnika na 40 minut, 180 stopni termoobieg.
SOS: W międzyczasie kroimy pieczarki w kostkę, do pieczarek dodajemy 1,5 szklanki bulionu gotujemy około 15 minut zagęszczamy śmietaną dodajemy potrawy do smaku.
W taki sposób potrawę mamy gotową, ze względu na to że uwielbiam ziemniaki, gołąbki podaje z nimi, choć można podać z samym sosem bądź talarkami wedle uznania.
Smacznego !!!