Składniki:
jajka, 6 szt
ocet, łyżka
proszek do pieczenia, łyżeczka
cukier, 1/2 szklanki
mąka, 3/4
śmietana 30%, 500 ml
serek mascarpone, 250 g
cukier puder, do smaku
cukier waniliowy, do smaku
biała masa cukrowa, 0,5 kg.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Bartłomiej (Kraków)
(Głosów: 30)
Ciasto: Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do tego dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mąkę. Piec w temp. 180 st. przez 40 minut. Masa mascarpone: śmietaną 30% 0,5 litra ubić, dodać 250 g mascarpone, cukier puder ,cukier waniliowy. Cukier dodajemy do smaku. Moja rada lepiej jak to będzie nie za słodkie. Ciasto przeciąć na 3 części, przełożyć masą. Dekoracja: Kwiatki wycinamy za pomocą szablonu.
Masę cukrową dzielimy na 3 porcje. W proporcji 1/5, 1/5. 3/5. 1/5 masy barwimy na mocno zielony odcień. 1,5 masy barwimy na odcień lekko zielony. Potem formujemy wałeczki na około ciasta. Pozostałą część masy rozwałkowujemy. Zaczynamy od położenia górnej części masy cukrowej, potem dopiero obkładamy boki. Na koniec dekorujemy górę tortu. Ciasto należy odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Smacznego.