Przepis konkursowy

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ziemniaki, 2 kg
cebula biała, 1 szt
jajko, 1 szt
mąka pszenna , 2 łyżki
sól prymat , 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony prymat, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Paulina (Płock)
(Głosów: 132)


Zostań mistrzem kuchni

Obierz ziemniaki , umyj je i odstaw zanurzone w wodzie na 1 godzinkę. Odlej wodę. Przygotuj ziemniaki do zmiksowania ( jak ktoś woli na tarce). Zmiksowane ziemniaczki przerzucamy do miski.( Jeśli ktoś woli według tradycji na tarce na dużych oczkach to też nie ma problemu). Obieramy cebulę. Do całości wrzucamy drobno pokrojoną nie za dużą cebulę. Dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki do mieszaniny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. U mnie się sypie to akurat na oko. Wymieszany farsz kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem po 2 łyżki na placuszka. I smażymy z obu stron, by się przypiekły. U mnie podaje się placuszki ze śmietaną i mlekiem. Smacznego!
Kurczak z brokułami w cieście fracuskim
Kurczak z brokułami w...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 115
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Makaron zapiekany ze szpinakiem i łososiem
Makaron zapiekany ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 20
Domowe Qurrito
Domowe Qurrito
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4200
Zapiekane muszle makaronowe Lumaconi ze szpinakiem i serem Patios
Zapiekane muszle...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 39
Cukinia faszerowana kuskusem i warzywami
Cukinia faszerowana...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 538