Przepis konkursowy

TORCIK BEZOWY Z AMERYKAŃSKĄ NUTĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białek, 6szt
Cukier Kryształ, 1szkl
ocet, 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki
śmietana 30%, 330ml
Serek Mascarpone, 250g
cukier Waniliowy, 3 łyżeczki
Borówki Amerykańskie, 250g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Martyna (Olsztyn)
(Głosów: 5)


Zostań mistrzem kuchni

Na pierwszy ogień robimy blaty bezowe: Do miski wlewamy białka, podczas ubijania dodajemy ocet po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier kryształ, wszystko ubijamy do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy około 24 cm. Pianę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na narysowanych kołach. na Blaty Bezowe suszymy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C około 50 minut po czym zostawiamy do wystudzenia. Masa Mascarpone przepis: Wlewamy śmietanę do miski i ubijamy gdy będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone a na końcu wsypujemy cukier waniliowy. Wykończenie Tortu: Krem dzielimy na dwie nie równe porcje:większa cześć kremu rozsmarowujemy na pierwszym(dolnym blacie) dokładnie i delikatnie rozprowadzając by nie połamać bezy Kładziemy na masę drugi blat i nakładamy delikatnie pozostałą cześć masy. Na koniec dekorujmy umytymi borówkami. I w ten oto sposób mamy przepyszny torcik bezowy. Smacznego!
Rogaliki z marmoladą
Rogaliki z marmoladą
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 20
Makaron zapiekany ze szpinakiem i łososiem
Makaron zapiekany ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 20
Kruche miodule z sezamem
Kruche miodule z sezamem
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Bezy z poziomkami
Bezy z poziomkami
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 120
Wieża wołowa-tatar z dodatkami
Wieża wołowa-tatar z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Przekładana kostka cappuccino
Przekładana kostka...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 31