Przepis konkursowy

KORA ORZECHOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białka, 6
żółtka, 2
orzechów (włoskich lub laskowych), 100 g
rodzynków, 75 g
wiórków kokosowych, 75 g
1 łyżka mąki, 1 łyżka
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia , niepełna łyżeczka
puszka brzoskwiń, 1 puszka
mleko, około 1 szklanka
żółtka, 4
łyżka mąki pszennej, 1 łyżka
masła, 400 g
woda, ok. 3/4 szkl.
kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
spirytusu lub likieru orzechowego, 2 łyżki
Delicje, 2 paczki
galaretki truskawkowe lup pomarańczowe, 2
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Marzena (Krzywice)
(Głosów: 259)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto: 6 białek; 2 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 100 g orzechów (włoskich lub laskowych); 75 g rodzynków; 75 g wiórków kokosowych; 1 łyżka mąki; niepełna łyżeczka proszku do pieczenia. Orzechy drobno posiekać lub zmielić,ja rozdrobniłam razem z rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie, równe części i upiec dwa jednakowe placki (23 x 33 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka powinna być wysoka, żeby potem zmieściła się na wierzchu galaretka). Piec w temp. 170 st.C przez ok. 35 minut. Masa: 1 puszka brzoskwiń; mleko (ilość poniżej); 4 żółtka; 2 budynie śmietankowe z cukrem; 1 łyżka mąki pszennej; 400 g masła. Do soku dolać tyle mleka, żeby było 2 szklanki - zagotować. Budynie razem z mąką i żółtkami rozmieszać w 3/4 szkl. mleka. Wlać do gotującego się mleka z sokiem. Mieszając ugotować budyń, po czym ostudzić do temp. pokojowej (nie może być zimny). Ogrzane do temp. pokojowej masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo budyń. W razie potrzeby krem dosłodzić cukrem pudrem. Nasączanie: ok. 3/4 szkl. gorącej wody; 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; ew. 2 łyżki spirytusu lub likieru orzechowego .plus 2 paczki Delicji pomarańczowych, brzoskwiniowych lub morelowych; 2 galaretki pomarańczowe. Jeden z wystudzonych placków włożyć z powrotem do blaszki, nałożyć 1/3 kremu, na nim ciastka Delicje czekoladą do dołu. Na każde ciastko wlać trochę ponczu kawowego. Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą kremu i poukładać na nim pokrojone w plasterki lub kostkę brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego.
Top Modelowe Sakiewki naleśnikowe
Top Modelowe Sakiewki...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 35
Pierożki ze szpinakiem i łososiem
Pierożki ze szpinakiem...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 55
Sernik z galaretką brzoskwiniową i spodem brownies
Sernik z galaretką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 12
Naleśniki z nutellą, karmelizowanymi bananami oraz bitą śmietaną.
Naleśniki z nutellą,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 191
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Kawa mrożona
Kawa mrożona
30 min. 2 łatwy
Głosów: 37