Składniki:
jajka, 5 sztuk
cukie puder, 300 g
mascarpone, 200 g
śmietanka 36%, 200 g
dowolne owoce, 300 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aleksandra (Warszawa)
(Głosów: 4)
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier puder, aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Wykładamy masę z białek na papier do pieczenia układając po bokach lekkie ścianki. Pieczemy najpierw w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Gdy beza będzie upieczona odkładamy ją do wystygnięcia. Ubijamy bitą śmietanę z mascarpone i odrobiną cukru pudru i wykładamy do wnętrza bezy. Dekorujemy ulubionymi owocami :)